“Samen in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie”

Begin maart opende de nieuwe campus Beveren van AZ Nikolaas ziekenhuis zijn deuren. De nieuwbouw van zo’n 10.000 m2 komt vlak naast het bestaande ziekenhuis, dat volledig zal worden gesloopt. We gingen een kijkje nemen in het ziekenhuis, waar schildersbedrijf Van de Kerkhof aan de slag ging met de innovatieve Sigmaresist Immun Matt, een speciaal voor de zorgsector ontwikkelde muurverf met unieke eigenschappen.

“Dit nieuwe ziekenhuis kadert in het masterplan voor de hele regio Waasland, waar AZ Nikolaas met 5 campussen vertegenwoordigd is”, legt stafmedewerker Bart Schelfhout uit. “In die zin is dit een pilootproject. Er komt immers ook in Sint-Niklaas een nieuw ziekenhuis, tien keer groter dan dit”, zegt Schelfhout. “De eerste bouwplannen voor een nieuwbouw dateren van maar liefst 30 jaar geleden. Die werden om allerlei redenen telkens uitgesteld, en ondertussen evolueerden ze natuurlijk continu. De eisen die vandaag aan materialen worden gesteld, zijn niet meer te vergelijken met die van 1985. Zeker op het vlak van hygiëne en preventie.”

Hoe komt dat in de keuze van verf tot uiting? “Mechanische sterkte, afwasbaarheid en comfort voor de schilder zijn de belangrijkste functionele eigenschappen in deze omgeving”, somt Bart Schelfhout op. ”Dus ook tegen intensief onderhoud en desinfecteermiddelen moet de verf bestand zijn. En de schilder moet vertrouwen hebben in de verf, er graag mee werken. Maar met de antibacteriële resistentie van Sigmaresist Immun Matt komt daar uiteraard nog een sterke troef voor de patiënt en het personeel bij. Ideaal dus als extra wapen in het preventieplan en in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie.”

Zuiverend zilver

Hoe dat precies werkt, weet Anthony De Vos, projectcoördinator bij Sigma: “De verf bevat zilverdeeltjes (ionen), die vandaag in tal van materialen, van deurklinken tot gordijnen, worden gebruikt omdat zilver bacteriën doodt. In de verf maken die ionen een verbinding met het witte pigment, en die werking neemt niet af met de tijd“, zegt De Vos. “Traditionele matte verven bevatten poreuze minerale vulstoffen die vuil en vet opzuigen, wat je er nadien moeilijk uitkrijgt. Net als bij Sigmapearl Clean Matt zorgen specifieke additieven dat vuil en bacteriën zich minder makkelijk kunnen hechten. Bovendien is de verf ook ongevoelig voor polishing of opglimmen.”

Verantwoordelijk voor de meer dan 50.000 m2 oppervlak is het schildersbedrijf Van de Kerkhof uit Mol (Antwerpen), gespecialiseerd in grootschalige binnen- en buitenschilderwerken. Zaakvoerder Onald Van de Kerkhof: “De gang, de kamers, de medische beeldvorming, Sigmaresist Immun Matt werd in verschillende kleuren volgens het kleurplan, in twee lagen na een behandeling op niet-poederende ondergrond aangebracht. De verf is weinig poreus, zodat de eerste laag geen nadelige invloed heeft op de open tijd van een eventuele tweede. Bovendien is er geen uitloging van stoffen uit de verf en is hij tegelijk grond- en afwerkingslaag. Wat ons betreft dus alleen maar voordelen. Maar zo kennen we Sigma natuurlijk!” (lacht).

Doordachte kleurkeuze

Achter het kleurenplan schuilt een bijzondere filosofie. Het thema: serviesgoed van eind jaren 50, begin jaren 60. Die kopjes waren aan de binnenkant romig wit, en hadden aan de buitenkant iets donkerdere pasteltinten in varianten van groen, blauw, rood en geel. Er werd bewust voor gekozen voor dit thema omdat veel van de huidige oudere patiënten in die periode hun actieve volwassen leven beleefden. Toch werd het niet te bont gemaakt. Er komt geen kleur in het plafond, de vloer of het meubilair. Het ziekenhuis wou ook tot een sterke eenheid komen en een lappendeken van kleuren vermijden. De werknemers van AZ Nikolaas werden betrokken bij de keuze van het kleurenpakket.