Gezonde lucht + frisse kleuren = aandachtige leerlingen

Basisschool Maria Middelares (Sint-Job-in-‘t-Goor) enthousiast over binnenluchtzuiverende muurverf

Als klaslokalen punten konden krijgen, dan zou de basisschool Maria Middelares in Sint-Job-in-‘t-Goor goed scoren. De leerlingen van het eerste leerjaar zitten sinds kort in een fris geverfde klas, met een hemelsblauw plafond en zachtgroene muren. Een rustige sfeer én gezonde omgeving, want de muurverf Sigma Air Pure haalt tot 70% van de schadelijke formaldehydemoleculen uit de lucht. Deze duurzame innovatie van Sigma won recent ook de titel ‘Beste Product van België 2018-2019’.

De kwaliteit van binnenlucht is tot 10 keer meer vervuild dan buitenlucht en dat geldt ook voor scholen. Met het oog op een beter binnenklimaat greep VBS Maria Middelares dan ook zijn kans toen de bestaande klaslokalen een opfrisbeurt nodig hadden. Sigma Air Pure, een biobased matte muurverf, verfrist het interieur én zuivert de lucht. Met bewezen resultaat: tot 70% van de formaldehydemoleculen – onder meer uitgestoten door spaan- en vezelplaten – wordt uit de lucht gefilterd.

Administratief directeur Filip Van Herck: “De impact van frisse lucht in een klas is niet te onderschatten. We sensibilseren onze leerkrachten dan ook om voldoende te verluchten, maar het is uiteraard handig als een muurverf kan bijdragen tot een gezonde lucht. We zijn gestart met de klassen van het eerste leerjaar, dit schooljaar volgen de lokalen van de vierde- en vijfdejaars. Het resultaat kan alvast tellen: zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn enthousiast over de rust en ruimte die de frisse kleuren creëren.”

Hemelsblauw & zachtgroen
Voor kleuradvies kon de school rekenen op de hulp van Fabienne Bruyninckx van ontwerpbureau Bruyninckx Designers. Zij hebben in opdracht van Sigma het wetenschappelijke Colours of Life-concept van Sigma ontwikkeld om via kleur een positieve impact te creëren voor de gebruikers van elke ruimte. In de hoofdrol in de dorpsschool van Sint-Job-in-‘t-Goor: twee kleuren, blauw en groen, in verschillende tinten.

Fabienne Bruyninckx: “De architectuur viel me meteen op, het is een mooie school met een eigen karakter. De klas van het eerste leerjaar heeft bovendien een grote raampartij als wand, van boven tot onder, met zicht op groen. Alleen was de klas, net als de gang, vrij donker en somber door de gebruikte materialen, een grauwe façadesteen en gegoten beton. Met zachte tinten blauw en groen haal je instant frisheid en optimisme binnen én maak je de klas ook visueel ruimer. Het plafond kreeg een hemelsblauw voor een luchtig, open gevoel, de muren een zacht groen om het contact met de natuur door te trekken. Dit groen maakt het contrast met het digibord ook minder hard, wat de concentratie bij de leerlingen bevordert. Op de laatste wand hebben we dan met fellere accenten gewerkt, opnieuw in het blauw en groen, waarbij de zelfgemaakte prikborden wat uitgelicht worden.”

De reacties zijn alvast erg positief. Filip Van Herck: “Als de leerlingen van het eerste jaar van klas wisselen, merken ze meteen het verschil. Ook de leerkrachten houden van de rust die de kleuren uitstralen. En ik geef toe, ik was zelf ook aangenaam verrast door het lichtblauwe plafond – bij mij thuis zijn de plafonds steevast wit (lacht).” Of elke leerling nu beter oplet in de nieuwe klas? “De sfeer en concentratie zijn er zeker op vooruitgegaan. Maar dromers zullen er altijd tussenzitten, dat mag ook.”

Praktische info

• Sigma Air Pure, matte muurverf die de binnenlucht zuivert

• Voor het afwerken van wanden en plafonds, verkrijgbaar in alle vermengbare kleuren

• Biobased met bindmiddel van hernieuwbare bronnen

• Richtprijs consument: 5L voor 161,95 euro (incl btw)

 

Over PPG Coatings
Bij PPG zetten we ons elke dag in om verven, coatings en aanverwante materialen – waar onze klanten al meer dan 130 jaar vertrouwen in hebben – te ontwikkelen en te leveren. Met toewijding en creativiteit lossen we de grootste uitdagingen van onze klanten op en werken we nauw met hen samen om de juiste aanpak te vinden. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Pittsburgh, USA, maar wij zijn actief en innoveren in meer dan 70 landen. De gerapporteerde netto omzet bedroeg in 2016 $14.3 miljard. We bedienen klanten in de bouw, consumentenproducten, industriële- en transportmarkt en secundaire markt. Voor meer informatie, bezoek www.ppg.com.

Voor meer info ​
PPG Coatings I Liesbeth Teliszewskyj I T +32 11 27 87 18 I [email protected] I www.sigma.be
RCA PR I Yannick Speelmans I T +32 11 59 05 90 I [email protected] I www.rcapress.be